Utrustad och delaktig
Header ledare

Anders Larsson om tjänandets gåvor

”Det är inte viktigt att alltid få applåder”

Vad känner du igen hos dig själv av tjänandets gåvor?
– Att jag vill finnas där och ställa upp för de som behöver det. Ser jag någon som behöver hjälp att bära så hjälper jag till med det, de behöver ofta inte ens fråga. Jag vet inte varför jag gör så men ibland kan jag tänka att ”det jag gör för någon gör någon annan för mig i morgon”. Och så känner jag igen att det kan bli för mycket ibland. Att jag inte hinner ta hand om mig själv. Men det är kul att hjälpa de som behöver hjälp. Jag blir glad när jag får hjälpa en medmänniska.

Hur kommer gåvorna till uttryck hos dig?
– Det är nog mest det att andra säger till mig att jag alltid finns där och alltid ställer upp. Det är inget jag själv har tänkt så mycket på. Men det känns så naturligt för mig. Jag har aldrig reflekterat över att jag hjälpt till mer än andra eller stört mig på att inte andra hjälper till lika mycket.

För mig är gåvan så mycket av den jag är att det är svårt att säga vad den betyder.

Vad betyder det för dig att kunna använda de här gåvorna?
– För mig är gåvan så mycket av den jag är att det är svårt att säga vad den betyder. För mig är det mycket det sociala, det är ju lätt att börja prata med folk. Och så är det väl just detta med att kunna stötta. Jag och två faddrar serverade vatten vid en varm gudstjänst och efteråt var det bara faddrarna som fick beröm. Men jag kände att det gjorde inte så mycket, jag blev så glad för att de unga faddrarna blev uppmuntrade och fick möjlighet att växa lite.

Vad är svårigheten med de här gåvorna?
– Att ladda batterierna så jag inte gå under. Det är svårt att öva på och då hamnar jag i konflikt med mig själv. Jag måste ju säga nej till någon och det känns fel för jag vill hjälpa. Men det beror på vad det gäller också. Om någon vill ha flytthjälp så kan jag säga nej, men om någon mår dåligt kan jag inte säga nej även om jag bestämt mig för att ha en dag för mig själv.

På vilket sätt tas de här gåvorna till vara i kyrkan idag, tycker du?
– Jag tycker vi är bra på det! En präst sa till mig idag att jag verkligen seriöst borde fundera på att byta jobb från att köra lastbilar till att börja jobba med människor. Han var väldigt glad för min insats på konfirmandlägret. En konfirmand med en diagnos behövde extra stöd och då tog jag hand om honom lite speciellt.

På vilket sätt behövs tjänandets gåvor i församlingen?
– Församlingen skall finnas där för människor i både glädje och sorg och då behövs tjänandet. Det är inte viktigt att vi alltid får applåder för det vi gör. Det finns ett ordspråk som jag gillar: ”Äkta generositet är att göra nånting för någon som aldrig kommer märka det”.

Hur skulle du vilja fördjupa eller utveckla gåvorna i församlingens tjänst?
– Jag vet inte om jag tycker att man måste lyfta fram tjänandet på något särskilt sätt. Jag söker inte uppmärksamheten på det sättet, det känns fel. Men undervisning kring gåvor och att prata mer öppet om dem och vad de innebär tror jag är väldigt bra!

Anders Larsson

Anders Larsson, 27 år
Lastbilschaufför

Gillar: Vatten, aftonböner och lastbilar

Ogillar: Seghet och falskhet

Favoritperson i Bibeln: Jona. Han gick emot Gud, men var ändå lika älskad av Gud som alla andra.

Favoritvers: ”Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.” (1 Kor 13:13)

Läser: Deckare

Ägnar fritiden åt: Ungdomar och min hund

Egenskap jag skulle vilja ha: Vara bättre på musik