Utrustad och delaktig
Header ledare

Julia Carldén om omsorgens gåvor

”Det känns i mig när jag ser någon som inte mår bra”

Vad känner du igen hos dig själv av omsorgens gåvor?
– Rätt så mycket. Speciellt att vilja se andra. Det tycker jag är så viktigt och det känns i mig när jag ser någon som inte mår bra. Då gör det ont i hjärtat. Jag tycker det syns så tydligt, jag tänker att alla borde kunna se det.

Hur kommer de till uttryck hos dig?
– Det är som att om någon mår dåligt så mår jag också dåligt. Då vill jag hjälpa den personen. Ibland kan det hända att jag märker att någon känner sig deppig och så pratar jag med honom eller henne. Då kanske det visar sig att någon annan har sagt något som lät elakt. Men när jag pratar med den som sa kommentaren kanske den personen inte alls menade något dumt och inte förstod att någon blev ledsen. Då känns det bra att kunna hjälpa till.

Att le mot någon kan göra att den personens hela dag blir bättre. Och då blir jag också lättad och glad!

Vad peppar dig när du får använda dina gåvor?
– När jag ser att det jag gör betyder något för den andre. Att le mot någon kan göra att den personens hela dag blir bättre. Och då blir jag också lättad och glad! Jag har mått så bra när jag har hjälpt någon annan så då har jag levt på den känslan länge.

Hur skulle du vilja fördjupa eller utveckla gåvorna?
– Jag vill fortsätta att ta hand om andra och hjälpa dem. Kanske som konfirmandledare eller genom att jobba med människor. Man kan ju alltid lära sig mer, men just nu tänker jag inte att jag behöver någon särskild utbildning.

Vad är svårigheten med de här gåvorna?
– Att man glömmer bort sig själv. Det är jätteallvarligt, för då kan man inte hjälpa andra heller. Man måste älska sig själv innan man kan älska någon annan.

Hur har du fått använda dina gåvor i församlingen?
– Jag är med i ett omsorgsteam i ungdomsgruppen. Där satte vi ihop en enkät som alla i gruppen fick svara på om hur de mådde och hur de kände sig i gruppen. Vi samlade in alla svar och så fick vår präst gå igenom och sammanfatta svaren inför gruppen. Då visade det sig att en tredjedel av gruppen var obekväm med att det var så många sexskämt. Då kunde vi prata om det och bestämma tillsammans att vi skulle lugna ner oss lite med sånt. Jag tycker att vi har fått en tryggare miljö nu. Visst dyker det upp sådana skämt nu också, men det är på en rimligare nivå. Det kändes jättebra att vi fick göra skillnad.

På vilket sätt behövs de här gåvorna i församlingen?
– Det är viktigt att få vara trygg i församlingen. En församling skall vara som en familj och då skall man också kunna bete sig som i en familj. Då är det självklart att man tar hand om och bryr sig om varandra.

Julia Carldén

Julia Carldén, 19 år
Studerar – ”Jag blir det jag blir!”

Gillar: Barn

Ogillar: Orättvisa

Favoritvers: ”Vänliga ord är som honung –
smakar sött och gör kroppen frisk.” (Ords 16:24)

Lyssnar på: Allt

Läser helst: Spänning

Ägnar fritiden åt: Kyrkan

Egenskap jag skulle vilja ha: Att lära mig saker snabbare