”Varje tid och varje kultur har sina saker som man förväntas vara bra på.”
– Jag tror att de behövs i församlingen och i samhället och att olika kompetenser behövs. Ingen är bra på allt, därför måste vi uppvärdera en del gåvor som haft lägre värde. Det är viktigt att se allas potential.
Varför ska man utforska sina gåvor?
– Det är bra att man lär känna sig själv, ofta har vi en tydlig bild av vad vi tror att vi är bra på. Det är viktigt att inse att man kan ha en gåva som andra kan ha nytta av, det stärker en själv och andra.
Tror du att det är svårare att hitta dem idag, än på Bibelns tid?
– Nej, inte egentligen. Varje tid och varje kultur har sina saker som man förväntas vara bra på. De som är bra på det som samhället efterfrågar har lätt att se sina gåvor. Den som är mer eftertänksam idag, känner sig ofta inte bra på något alls. Men det har inte blivit lättare eller svårare att vara människa.
Hur kommer ni använda materialet i din församling?
– Vi kommer att använda det både i personalgruppen och andra grupper. Alla i personalen kanske inte heller alltid kan se gåvor hos sig själva eller hos andra. Sen ska vi se om det blir med alphagruppen, konfirmander och så vidare, eller om vi ska bjuda in till workshop för att upptäcka gåvor.
Ni testade det i prästarbetslaget, hur gick det?
– Dels har vi upptäckt nya sidor hos oss själva, dels också bekräftat gåvor vi redan visste om. Vi har upplevt att det har gett förtydliganden och ’jaha, var det så’-reaktioner. Och det stärker ju materialets trovärdighet, hade jag kommit på felaktiga saker om mig själv hade jag ju inte varit lika positiv.
Vad är det bästa med materialet?
– Det som är väldigt bra är att det finns en teologisk förankring. Innehållet är kopplat till det som är kärnan, nämligen Bibeln. Det är inte bara allmän ledarskapsteori, utan har en kristen koppling. Det blir djupt användbart i församlingslivet, det blir ett bibelstudium och personlig utveckling på samma gång.
Varför är gåvor viktiga för att utveckla församlingsarbetet?
– Om det ska bli en verklig utveckling av församlingsarbetet så måste man utgå från människor, det är enda sättet att bygga upp församlingen på ett bra sätt. Församlingen är vi kristna tillsammans, och ska vi på allvar nå ut så måste så många vinklingar som möjligt komma med. Då måste vi se människor. Om församlingen är vi alla tillsammans, då måste alla få bidra.
Vad är din gåva?
– Jag har märkt att jag har lätt att få med mig folk. Den ledarskapsgåvan stärktes jag i när jag gjorde testet. Jag är bra på att få folk att arbeta åt ett visst håll. Det var också intressant att se sambanden mellan olika gåvor; jag har även upptäckt att jag har en gåva att lyssna, och det går ju ihop med ledarskapet.
Dan Bernspång
Kyrkoherde i Backa församling
Dans 3 tips:
- Läs på. Det är viktigt att tänka på är att ledaren ska ha läst handledningen för att kunna lotsa folk. Gör dig hemmastadd i materialet.
- Se andras gåvor. Försök att se alla medarbetare och frivilliga och uppmuntra dem att vara sig själva. Försök hjälpa att se hur deras gåva ska kunna utvecklas. De ska inte göra det jag tycker är bra, utan söka efter sin egen gåva och hur Gud vill använda den.
- Uppmuntra varandra! Det behöver inte vara konstigt att berätta när någon har gjort något bra.