”Det var länge sen jag blev så fångad av ett material”
Hur man hittar och tar till vara på ideella krafter inom kyrkan är en mycket aktuell fråga i Åkerbo församling. Församlingspedagogen Anna Westerling var därför en given kandidat till att prova och utvärdera materialet Utrustad och delaktig.
Många gånger pratas det om den ekonomiska nödvändigheten att få in fler frivilliga i församlingsarbetet. Åkerbo församling dignar dock inte under några sparkrav. Men arbetet med hur man hittar, uppmuntrar och stöttar människor som vill arbeta ideellt är ändå en viktig bit i den omorganisation som just nu pågår.
– Det är enormt viktigt att våra medlemmar känner att församlingen – det är vi! Inte bara präst, kantor och andra anställda, utan alla. Inom frikyrkan har man alltid haft en stark tradition med ideellt arbete, och jag tror att svenska kyrkan är på väg dit också, säger Anna Westerling.
– I det långa loppet handlar det om kyrkans överlevnad. Vi har som så många andra allt färre besökare på gudstjänsterna, speciellt i landsortskyrkorna.
Anna Westerling var som ung själv en engagerad frivillig i kyrkan.
– Jag minns den goda känslan av att känna mig värdefull. Att bli tagen i anspråk, att jag hade något som var värt att tas i anspråk! Det fyller på självkänslan hos vem som helst, men kanske extra mycket hos en ung människa.
Anna Westerling är en av många föramlingsanställda som i våras fick prova att använda och utvärdera Arguments material Utrustad och delaktig. Hon använde sig av materialet tillsammans med en grupp unga ledare och upplever att arbetet gav inspiration, lust, idéer och nya insikter.
– Men också handfast vägledning – det räcker inte med entusiasm, man måste veta hur man går vidare också.
– Det var faktiskt länge sedan jag blev så fångad av ett material, som dessutom passar in så bra i vår församlings utveckling just nu, berättar hon.
Anna och ungdomarna satt en hel dag och följde gången i materialet, de gjorde övningar, tester med mera.
– Min helhetsbild är odelat positiv. Sen finns det sådant som fastnade extra mycket: som beskrivningen av vilka gåvor man kan ha och dela med sig av. Det var väldigt bra att det fanns konkreta exempel på vad man kan vara duktig på och var man kan gå in i församlingsarbetet. Också positivt med beskrivningen av de olika gåvornas styrkor och kännetecken och, framför allt, avsnitten med deras svagheter!
– Sen måste jag också säga att de bibliska exemplen som representerade varje gåva var stimulerande, mycket för att det inte var de allra mest kända exemplen som användes. Vi hade kunnat fördjupa oss en hel kväll bara i den delen.
– Ett extra plus var att i det här sammanhanget var jag visserligen ledare i gruppen, men arbetet vi gjorde tillsammans fick också mig att växas.
Dagen efter presenterade Anna både materialet och arbetet med ungdomsgruppen för hela personalgruppen.
– Det var väldigt roligt för alla blev så entusiastiska. En av våra vaktmästare som leder en bönegrupp ville genast testa materialet där.
När fler lekmän kommer in och blir engagerade i kyrkans arbete, innebär det av naturliga skäl en förändrad yrkesroll för de professionella anställda i församlingen. Förändringar innebär alltid en viss osäkerhet och det är inte konstigt om en del kan undra om ”någon annan nu ska göra mina arbetsuppgifter?”
För egen del ser Anna Westerling det som enbart positivt med ett nytt sätt att tänka.
– Jag ser fram emot en ändrad yrkesroll. Som pedagog kommer jag nu inte vara rent praktiskt delaktig i lika mycket som förr, utan istället organisera, strukturera, backa upp, stötta, se till att det finns material och vara en resurs. Det känns jätteroligt.
– I den nya rollen känns Utrustad och delaktig som en stor tillgång, som ett verktyg för att kunna bygga församling.