Utrustad och delaktig
Header ledare

Gunnar Törnqvist om nyskapandets gåvor

Det fria samtalet ger energi

Vad känner du igen hos dig själv av nyskapandets gåvor?
– När jag är ensam passar jag inte in i den här kategorin, jag är inte den där uppfinnartypen som sitter på sin kammare och kläcker briljanta idéer. Men tillsammans med andra kan jag känna igen desto mer. Då är jag ofta den som kan förlösa andras idéer och hjälpa till att hitta nya lösningar. Det kan nog verka som att jag är en idékläckare, men det kommer alltid från omgivningens impulser. Det är därför jag tycker så mycket om samtal där man får ge och ta och tankarna får flöda fritt. Då trivs jag!

Hur kommer gåvorna till uttryck hos dig?
– Jag fungerar som bäst när jag får presentera olika idéer och människor runt omkring kan spinna vidare på dem. Ibland känner jag mig nästan lat som så ofta ”bara” tänker och låter andra förverkliga. Men det fungerar i ett klimat där min gåva att dra igång nya saker och entusiasmera får kompletteras med andras gåvor. Då kan vi tillsammans göra något stort.

Ibland känner jag mig nästan lat som så ofta ”bara” tänker och låter andra förverkliga.

Vad ger dig energi i detta?
– Det ger massor av energi att vara i ett sammanhang där nån drar i en tråd som jag kan bidra med en tanke till och så spinner nån annan vidare på det och så blir resultatet något som ingen av oss hade kommit fram till på egen hand. Som när vi kom på Det är aldrig kört-konceptet här på Argument, det var ett sådant samtal. Vi pratade på redaktionsrummet om hur vi skulle presentera oss som förlag på ett nytt sätt. ”En annonskampanj kanske”, sa nån. ”Det är aldrig kört skulle vi kunna ha som slogan då”, sa jag. ”Bra formulering! Vi gör ett häfte på det temat istället!” sa vår redaktör. ”Som vi skickar med gratis till alla kunder”, kom vi sen på. Sånt ger energi!

Hur skulle du vilja utveckla de här gåvorna?
– Nånting som jag önskar är att bli mer uthållig. Jag älskar att sätta igång nya projekt och drömma. Men när jag stöter på problem har jag en tendens att söka mig till nästa projekt att sätta igång med istället. Så jag skulle vilja behålla min entreprenörsanda, men bli bättre på att stanna kvar i ett projekt även när det blir motgångar.

Vad är svårigheten med de här gåvorna?
– Jag får arbeta med hur jag förhåller mig till personer som jag uppfattar som tröga, negativa eller probleminriktade. Jag vet ju att de i sanning behövs för att helhetsresultatet ska bli bra. När jag drar iväg med snabba visioner och nya idéer behöver jag någon som kan säga ”Vänta, vi måste tänka igenom det här först.” Men det är skönt med människor som kan komma med såna ”inbromsningar” på ett konstruktivt sätt.

På vilket sätt tas de här gåvorna till vara i kyrkan idag, tycker du?
– Kyrkan har väl traditionellt sett inte varit så bra alla gånger på att välkomna nytänkare. Samtidigt måste jag ju rannsaka mig själv. Jag har en idealbild av församlingen, men jag ger den kanske inte så mycket näring genom mitt sätt att vara församlingsbo. Jag drar mig lite för att engagera mig i utskott och kommittéer, för jag blir frustrerad när saker tar för lång tid. På jobbet är jag ju van att kunna fatta snabba beslut om det behövs. Så hur hittar vi ett sätt att ta till vara driftiga entreprenörer med bibehållen respekt för att saker och ting måste få ta tid i kyrkans värld ibland?

På vilket sätt behövs nyskapandets gåvor i församlingen?
– Kyrkans utmaning idag, som jag ser det, är att vara trogen kärnan i det kristna budskapet men hitta nya sätt att kommunicera det på. Där behövs nyskapandets gåvor, någon som kan tänka utanför boxen och komma med nya idéer.

Gunnar Törnqvist

Gunnar Törnqvist, 53 år
Vd och ägare, Argument Förlag

Gillar: Samtal där man får ändra sig

Ogillar: Falsk ödmjukhet

Favoritperson i Bibeln: Petrus. Impulsiv, ivrig, handling före tanke – det känner jag igen. Och han var älskad ändå!

Favoritvers: ”Där allt hopp var ute höll Abraham fast vid hoppet …” (Rom 4:18)

Lyssnar på: Bach

Läser helst: Karin Alvtegen och Hjalmar Söderberg

Ägnar fritiden åt: Sång i olika former

Egenskap jag skulle vilja ha: Jag skulle vilja vara mer praktiskt lagd. Och så skulle jag vilja kunna spela piano!