Utrustad och delaktig
Header ledare

Helena Ånestrand om de kreativa gåvorna

”Jag går loss på att försöka bryta ned förutfattade meningar”

Vad känner du igen hos dig själv av de kreativa gåvorna?
– Viljan att berätta om något som berör mig på ett annorlunda sätt för att jag helt enkelt tycker att det finns så många roliga sätt att göra det på! Det är som att inte bara spela melodistämman, utan att spela med komp och flera stämmor som lyfter fram det man vill säga.

Hur kommer de till uttryck hos dig?
– Skrivande i alla former gör mig tillfreds. Jag har också en längtan efter att träda in i andra perspektiv, få byta vinkel. I teaterns form blir detta så lätt. Att få vara någon annan för en stund. Detta ger också helt nya perspektiv på till exempel bibelberättelserna. Sen mår jag bra av att få pyssla, men jag tycker inte att jag är särskilt duktig på det. Och jag gillar att fotografera, det är en konst jag gärna skulle fördjupa mig i.

Jag kan längta till ett rullband på Volvo!

Vad ger dig energi i användandet av de kreativa gåvorna?
– Vad det gäller teatern så handlar det ofta om att jag hittat ett objekt, en sak som jag tycker om. Sedan byggs något upp kring det. En gång åkte jag med min mor och syster genom ett sovande Vara. Plötsligt åkte vi förbi ett skyltfönster med ett vackert tyg och jag fick be mamma backa tillbaka för att jag skulle kunna se var tyget kom ifrån. Det kom från Ikea, så senare åkte jag dit och köpte 20 meter. (Jag vågade inte tala om det för min arbetsgivare för då visste jag ännu inte vad jag skulle använda det till!) Några månader senare stod en hel skolföreställning klar: Hjärtats Trädgård, som hade sin utgångspunkt i det där skyltfönstret i Vara!
Jag går också loss på att försöka bryta ner förutfattade meningar med nya tillvägagångssätt. Människors utsatthet och människors behov av en tröstande Gud berör mig. Jag tror starkt på Guds förmåga att upprätta människor och jag tycker om att försöka hitta sätt att förmedla det på.

Vad betyder det för dig att kunna använda de här gåvorna?
– Jag tror att jag skulle gå under om jag inte fick använda dem. Å andra sidan kan jag ibland bli väldigt trött på dem och det ständiga nyskapandet. Jag kan längta till ett rullband på Volvo! Eller till en kåta i de jämtländska skogarna där det är mil till närmaste granne (som är en älg!).

Vad är svårigheten med de här gåvorna?
– De kräver närvaro och massor av energi. Är man trött eller stressad tar det lätt stopp, de går inte att styra över! På det viset är de lite lömska. Det skulle vara skönt att ha mer kontroll. Det är också ibland svårt att bli förstådd av andra som inte är inne på samma spår. Man är ju ganska självutlämnande i sådana här gåvor, då kan det lätt bli lite för känsligt.

På vilket sätt tas de här gåvorna till vara i kyrkan idag, tycker du?
– Kyrkan i Sverige har lagt stor vikt vid det strikt talade ordet jämfört med andra mer kreativa uttryckssätt. Jag är själv väldigt ordtrött/predikotrött och skulle uppskatta fler uttryckssätt för att föra fram vårt fantastiska budskap. Musiken är väl det mest aktade kreativa språket. Tänk om vi fick ha lika mycket konst, drama och dans som vi har predikande och musik i kyrkorna! Det skulle vara härligt!

På vilket sätt behövs de i församlingen?
– För att uttrycka mångfalden. Olika människor berörs av olika saker, Gud vill beröra. Alltså tror jag det finns ett behov av fler uttryckssätt, fler kulturella/kreativa språk!

Hur kan de fördjupas och utvecklas i församlingens tjänst?
– Först och främst genom ett erkännande. Att lyfta upp mångfalden i uttryckssätt som en viktig fråga när gudstjänstgrupper och kyrkoråd träffas. Jag tror starkt på att det som berör en människa också lätt berör en annan. Vi är skapta sådana. Låt oss få beröra varandra!

Helena Ånestrand

Helena Ånestrand, 38 år
Församlingsassistent och sagoberättare

Gillar: Glass, såpbubblor och ballonger

Ogillar: Orättvisa

Favoritvers: ”Jag tackar dig för att jag är danad så övermåttan underbar.” (Ps 139, gamla formuleringen)

Lyssnar på: Min man (hi hi hi)

Läser helst: Levnadsbeskrivningar

Ägnar fritiden åt: Barnen mestadels

Egenskap jag skulle vilja ha: Vara mer praktisk