Utrustad och delaktig
Header ledare

Mike Boije om evangeliserandets gåvor

”Att få se människor ta steg i sitt lärjungaliv
är något av den största glädjen jag vet”

På viket sätt känner du igen dig i evangeliserandets gåvor?
– Viljan att varje människa skall lära känna Jesus. Att omedvetet ständigt leta situationer att berätta om Jesus, att det dyker upp i vilket samtal som helst. Jag tror inte så mycket på att slumpmässigt gå fram till människor på torget och börja prata om Gud. Då är risken stor att det mötet ger mer minus än plus. Men jag kan uppleva att jag har en radar inom mig som söker av om det är rätt tid och rätt situation. Alla människor har tider i livet då man är mer mottaglig och det är då vi ska möta dem.

Hur kommer de här gåvorna till uttryck hos dig?
– På en kurs jag var på bad jag varje dag att jag skulle få evangelisera för någon, få peka på Jesus. I slutet var det inte någon på kursen som inte visste att jag var kristen, även fast jag inte stod upp första dagen och sa det. Istället fick de lära känna mig och så fick jag ha samtal med flera personer om vad min tro innebär.

Jag är skiträdd för att ta kontakt med människor.

Vad ger dig energi i detta?
– När det finns människor med en ärlig längtan att få veta mer om vem Gud är. Det är ju lyx att få handleda människor in i tro. Att vara evangelist är inte bara att berätta om Jesus för så många som möjligt utan också att få leda in i lärjungaskap. Jesus sa inte: ”Gå ut och berätta för så många som möjligt om mig” utan han sa att vi skulle göra lärjungar. För mig betyder det att få vara med och föra människor till en aktiv och levande relation till Jesus.

Vad är svårigheten med dessa gåvor?
– Det är svårt! Det har med frimodigheten att göra. Jag är skiträdd för att ta kontakt med människor. Då är jag utanför min komfortzon. Så jag ber att Gud ska skicka människor till mig istället. Jag kan vara rolig och ”tjo och tjim” för att lätta upp stämningen, men det värsta med att vara konfirmandledare är den där första middagen när man ska småprata med nya människor … Då sitter jag helst någon annanstans! När jag inte vet vem jag pratar med blir jag stel och känner ett behov av att krysta fram frågor som jag inte vill ha svar på egentligen. Sen kan jag tycka att en del som evangeliserar verkar se människor som frälsningsobjekt. Det viktigaste blir vad de själva har att säga och det tror jag är livsfarligt. Visst är budskapet om frälsning viktigt, självklart, men man måste känna av hur det tas emot också. Annars blir evangeliet något magiskt som automatiskt griper tag i den man evangeliserar för och det tror jag inte riktigt på.

Vad betyder det för dig att ha de här gåvorna?
– Jag gillar verkligen att få ha spännande samtal med människor som har en längtan efter Gud. Samtal som går under den yta och fasad som vi tenderar att klä oss i. Att få se människor ta steg i sitt lärjungaliv är något av den största glädjen jag vet.

Hur tas evangeliserandets gåvor tillvara i kyrkan idag, tycker du?
– Jag tycker inte alltid att det ges utrymme för den här gåvan, utan evangeliserandet får ibland ske lite i periferin. Nu har jag ett jobb där det funkar bra, men jag var på ett ungdomscafé i kyrkan där man inte fick prata om Jesus för att alla skulle vara välkomna.

Men jag tänker att du går inte på hockeymatch om du inte vill se hockey. Om det kommer en människa som vill veta mer om Gud och vi pratar om annat – då har vi misslyckats kapitalt.

På vilket sätt behövs dessa gåvor i församlingen?
– En församling som inte förnyas är döende. Det ligger i kallelsen från Jesus själv att berätta om honom. Det är vårt uppdrag. Jag upplever en stor välsignelse för församlingen där man berättar om Jesus.


Mike Boije

Mike Boije, 26 år
Församlingsplanterare

Gillar: Film, Jesus och familjen

Ogillar: Hat

Favoritperson i Bibeln: Daniel, han var så extremt trofast. Han vann många genom att hålla sig till Gud.

Favoritvers: ”Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också.” (Matt 6:33)

Favoritperson i Bibeln: Jesus är bra!

Läser helst: Inte alls

Ägnar fritiden åt: Familjen

Egenskap jag skulle vilja ha: Större frimodighet